Leta i den här bloggen

fredag 24 februari 2012

Hur mycket energi i kolhydrater, fett och proteiner?

I den allmänna jakten på rikedom uppfinns det hela tiden nya dieter som ska göra oss smala och lyckliga. (Som om det vore svaret?). Några vill att vi ska äta ett överskott av fett på bekostnad av kolhydrater, andra vill attt vi ska äta långsamma kolhydrater och andra tycker att vi ska mosa i oss mycket proteiner, gärna i kombination med fett, men inga kolhydrater.

Men vad handlar det om egentligen? Kolhydrater, Proteiner och Fett är all tre energikällor, men också viktiga för att bygga och underhålla cellerna i vår kropp. Kolhydrater är först och främst en energikälla, men hjälper också till att bygga celler. Fett är också primärt en energikälla, men är också en viktig beståndsdel i våra celler. Protein kan man väl säga, är först och främst en byggsten för våra celler, men också en energikälla vid brist på kolhydrater eller fett. När man magrar och bara är skinn och ben, har kroppet också förbrännt proteinet i musklerna till energi.

Vi ska under normal belastning ha i oss ca 1600 kilokalorier(kcal) per dygn. Då spelar det inte så stor roll vilket energislag vi väljer att använda. Men använder vi bara ett energislag allt för ensidigt kommer vi att få bristsymptom i avsaknad av de andra. Framförallt om vi ersätter allt för mycket långsamma kolhydrater som stärkelse med fett kommer kroppen att sakna de fibrer som vanligtvis finns som en bonus i stärkelserik mat som grönsaker.

1g kolhydrater = 4kcal, 1g fett = 9 kcal, 1g protein = 4 kcal.

Fet är absolut mest energirikt och antagligen svårast att reglera mängden på för att inte få i sig för mycket.

Äter vi en normal balanserad kost är chansen stor att vi får i oss lagom mängd av alla energikällor, minskar risken för bristsymptom och får i oss tillräckligt med fibrer för att hålla matsmätningssystemet i gott trim.

Mitt råd: Skippa dieterna och ät enligt tallriksmodellen. Tänk igenom vad du äter mellan målen, så att det kompletterar kosten och inte bidrar till för högt intag av snabba kolhudrater eller fett.

OBS. För de över 20 som läser den här bloggen kan jag bara meddela att 1g ren alkohol innehåller 9 kcal! En stor stark förbränner man genom 3 km rask promenad. Så om du tänker ta ett par glas i helgen, blir det bara löjligt att samtidigt gå på någon diet.

2 kommentarer:

  1. Dock måste du ta med energiförbrukningen från den galna dansen, betingad av all öl du dtuckit. Plus-minus-noll... ;-)

    SvaraRadera
  2. Tyvärr så sitter de flesta nötätarna stilla i TV-soffan och tittar på galen dans.

    SvaraRadera