Leta i den här bloggen

onsdag 25 april 2012

Varför heter det röka som en borstbindare?

Det finns källor som säger att det på Luntmakargatan i Stockholm för ca 150 år sen fanns ett hantverkarhus, där lärlingar tränades i sina blivande yrken. Längst ner höll sotarna till, på första våningen snickarna, på andra gelbgjutarna(mässingsgjutare), på tredje kittelflickarna(jobbade med att förtenna kopparkärl), på fjärde repslagarna och högst upp, på femte våningen, höll borstbindarna till.

En gång varannan timme hade alla lärlingar tio minuters rast. De flesta skyndade sig ut på gatan för att ta ett bloss, och det gällde att utnyttja minuterna. Eftersom borstbindarna hade längst ner till gatan, var det extra stressigt för dem, och de tvingades röka snabbt och intensivt för att hinna tillbaka efter sin rast. Därifrån ska uttrycket "Att röka som en borstbindare" komma.

Källa: Wikipedia

3 kommentarer:

 1. Tack för förklaringen.Historieböckerna i skolorna borde inte glömma våra förfäders slit!!

  SvaraRadera
 2. Varför heter det då "Svära
  som en borstbindare"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Willie! Ursäkta sent svar. Det finns en uppsjö av teorier varför man hänvisar till borstbindare när det gäller, röka, svära, supa etc. Jag tror egentligen att allt kommer från Tyskland där borsta precis som i Sverige har fler betydelser varav ett är att supa. Så ursprunget skulle kunna vara "Borsta som en borstbindare". Därefter har fler andra egenskaper lagts till. Det skulle innebära att min ursprungliga teori är fel :-)

   Radera