Leta i den här bloggen

fredag 13 april 2012

Är olja nyttigare än smör och margarin?

Ja ur ett visst perspektiv, nej ur ett annat. Det beror på hur oljan används. Och kom ihåg; olja är fetare, innehåller mer energi,  än både smör och margarin.


Under hela min uppväxt har jag fått lära mig att inte äta för mycket eller för lite av något. Jag tycker att det är ett jättesmart synsätt, men för de flesta av oss mycket svårt att klara av.Därför lägger vi på hullet och börjar så smått avvika från gängse idealbild att vi ska vara smärta, vältränade, rosiga om kinderna och ha slät hy. Det är då alla kostråd finner en marknad.


                                      

Det här med ensidiga kostråd som att vi bara ska äta fet mat, bara äta mat med långsamma kolhydrater, bara äta vegetabilsikt fett etc. är sannolikt förkastligt och gör mer skada än nytta. Människan är ju i grunden allätare, och tål därför att äta det mesta.


 
Men visst mår vi bäst av en balanserad kost. Kan vi sedan kombinera den med lite lagom vardagsmotion är vi nära optimum.
 

Men nu till dagens ämne; olja. En självklarhet för de flesta är att matoljorna är fetare än smör och margarin. Men inte för alla. Jag hade en arbetskamrat som skulle banta genom att ersätta smöret med olivolja!

100 gram matolja innehåller 100 % fett och ca 880 kilokalorier(kcal). 100 g smör och margarin innehller 80% fett och lite drygt 700 kcal. Resten är av naturliga skäl vatten. Äter du lika stor mängd olja som smör, får du i dig väsentligt mer kalorier. Möjligen blir du nyttigare fet än om du bara äter smör.


Sedan är det en hel vetenskap med alla dessa olika sorters oljor. Kallpressade är naturligt utvunna ur olika delar av växtriket. Andra är kemiskt utvunna, där det mesta av näring och hälsosamma effekter försvinner under processen.

En del oljor tål värme, medan andra blir rent hälsofarliga av att hettas upp. Detsamma gäller också smör och margarin, som inte heller tål värme särskilt bra. Matoljorna innehåller i olika grad de mer nyttiga fleromättade fettsysrorna såsom Omega-3 och Omega-6. De skapar bättre balans på våra kolesterolvärden mm.


Stek i värmetåliga oljor som raps-, oliv- eller solrosolja OCH lite smör. Då får du fin stekyta, lite smörsmak och det nötiga ur oljan.


Fräsa grönsaker i olja eller smör förvandlar en supernyttig produkt till en halvnyttig. Många grönsaker suger upp fett mkt bra och blir rena kaloribomber. Eftersom vi gillar fett upplevs en smör- eller oljefräst godare än en kokt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar