Leta i den här bloggen

torsdag 29 mars 2012

Vad du borde veta om vapenexport

Sverige är sannolikt ett av Världens bästa länder att leva i. Visst har vi lite fördomar och är lite smygrasistiska ibland, men det är en mild västanfläkt jämfört med andra länder. Sverige är ett land med ett liberalt och tolerant folk som hellre löser konflikter med argumentation än med knytnävar.


Samtidigt är Sverige en av Världens största exportör av krigsmateriel, räknat per invånarantal.


Och så har Sverige en regering som ägnar delar av sin tid att bedriva utrikespolitik där man får en brutal inblick i allt elände som förhärskar i stora delar av Världen.


Då har vi ett liberalt folk som ägnar stor kraft att debattera hur många vargar vi ska ha i landet, eller om vi ska jobba till 67 eller 70.

I en stor del av Världen jagar befolkningen fortfarande mat för dagen, blir fängslade för sina åsikter eller sin etniska bakgrund, kvinnorna saknar några som helst rättigheter mm mm.


Sveriges välstånd bygger på vår exportindustri. Den är till största del värdeskapande och till vissa delar  mycket miljövänlig. Sedan har vi en väldigt lönsam, och i teknisk världsklass, vapenindustri. Som främst säljer vapen till länder som ska ha dem till att försvara sitt eget land.....


Vapen används i första hand till att skada, lemlästa eller i värsta fall döda fienden. Slutanvändningen, som det så fint kallas, är allt annat än värdeskapande. Men vi svenskar står demokratiskt bakom denna affärsgren men står med förvåningens finger i häpnadets mun när vi får reda på att vapenindustrin varit inblandad i lite affärer i gråzonen.


Vad gör vi då? Jo vi sparkar försvarsministern och tar in en ny och så är allt frid och fröjd igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar