Leta i den här bloggen

torsdag 9 februari 2012

Reinfeldts demografiutredare gör en stor miss?

Fredrik Reinfeldt sa igår i TV-soffan att barnen som föds idag kommer att leva till de blir 100 år. Jag tror de har missat en viktig detalj. Dagens äldre generationer har levt ett relativt hälsosamt liv bortsett från de som rökt. Den yngre generationen äter alldeles för energirik kost och rör på sig mindre än äldre generationer gjort. Det skulle kunna leda till mer övervikt,  hjärt/kärlsjukdomar, diabetes, benskörhet m.m. och därmed dämpa ökningstakten på medelåldern.

Redan idag är 50% av männen och 36 % av kvinnorna överviktiga. Viktökningen är som störst i åldersgruppen 25-43 år och man kan vänta sig att den yngre befolkningsgruppen under 25 år ökar ändå mer. För 20 år sedan var det ett fåtal barn i varje mellanstadieklass som var överviktiga, idag är trenden den motsatta.

Röknng har hittills varit den farligaste lasten för mänsklgheten sett till hur onödigt det är och hur den bevisligen sänker livslängden. Jag är rädd att chips, pizza, bea, friterat och alla andra tänkbara dipsåser blir nästa stora hot mot ett långt friskt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar