Leta i den här bloggen

måndag 15 november 2010

Solenergi, ett bortglömt kaptel?

Jag reste runt till kunder i Saudiarabien förrförra veckan och slogs då av tre saker:
1. Solen lyser 363 dagar om året, men det finns inga solceller på taken
2. Bensinen kostar 1,50 SEK per liter
3. Vad händer med ett sånt land den dagen oljan tar slut?

1. Visst är det otroligt märkligt att forskning i solenergi verkar ha hamnat i bakvattnet av bl.a. vindkraft. Medan vindkraften är tämligen ineffektiv, skrymmande och oregelbunden så är solenergin i princip konstant i stora delar av Världen. Kan någon vänlig själ förklara detta! Som amatör verkar det som en otroligt underutnyttjad resurs.

2. Varför tar kungahuset i Saudi bara ut en sådan struntsumma? Resultatet blir att en av de vanligaste bilsorterna är GMC-Yukon, ett monster. Jo det finns inget skattesystem förutom att man betalar en form av tionde på sin förmögenhet(allt enligt Koranen). Alltså betalar man lite skatt på bilen, men inget på drivmedel, eller vad jag förstår inte på några konsumtionsartiklar alls. Alltså kostar bara bensinen så mycket som i Sverige före skatten läggs på!!!

3. Jag satt och åt lunch med en 86 år gammal klok herre som tidigare byggt upp Saudiarabiens inrikesflyg och nu är s.k. sponsor till utlänningar som driver företag i Saudi(endast saudier kan äga ngt i Saudi). Han sa att Saudiarabien befinner sig i ett märkligt dilemma. Visst sätter man av mkt pengar, men väldigt mkt investeras i infrastruktur, utbildning etc. Samtidigt har man ett tämligen totalitärt styre, där nuvarande kungen vill utveckla land och befolkning men som kommer att få det allt svårare at hävda sig ju mer upplyst befokningen blir. Ungerfär som sveriges socialdemokrater vars dilemma jag tar upp nästa gång.
Vad han sa om framtiden? -" Om 200 år är Saudi återigen ett fattigt ökenland med väldigt fina obeboeliga bostäder i obeboelig terräng. Förutsatt att man inte utvecklat solenergin till en av de viktigaste energikällorna ".

Hej Hej

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar