Leta i den här bloggen

söndag 28 november 2010

Obalans var ordet!

För oss som gillar en vit jul tycker jag att klimatmötet i Köpenhamn förra året var en succé rakt igenom. Strax därefter blev det svinkallt och vi fick en riktig vinter för första gången på år och dar. Nu är det samma visa igen. Snön vräker ner i hela landet. Det är minusgrader från Mälardalen och upp. Uppvärmningen av jordklotet syns långt borta. För oss.

Samtidigt sker det svåra översvämningar där man normalt är van vid det, men i en mycket större omfattning. Stormar och orkaner härjar, polarvindar blåser ner från polerna och den här nyckfulla havsströmmen i södra Stilla havet ger upphov till klimatfenomenet El Niño uppstår i högre frekvans än förut.

Vad beror det här på? Jag tror det är en kombination av uppvärmning och naturliga cykler. Problemet är att det finns en stark lobbyverksamhet som försöker bortförklara den globala uppvärmningen med att det ät fullt naturligt det som sker.

Oavsett vilket så handlar kampen mot klimatförändringaen för mig främst om att få oss människor att minska ner den allmänna föroreningen av vårt klot. Det innefattar naturligtvis dämpning av koldioxidutsläpp, men innehåller egentligen hela spektrat som överutnyttjande av naturens resurser leder till.

Hej

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar