Leta i den här bloggen

fredag 29 juni 2012

Kan man få stroke av LCHF-diet?

Råkar man vara i riksgruppen för stroke, med redan höga blodfettshalter, ålder och anlag och går in på en diet typ LCHF (lite kolhydretar mycket fett) kan det sannolikt finnas risk att blodfettshalten ökar ännu mer. Men antagligen finns det 100 andra orsaker till att en stroke hos en som följer LCHF-diet sker och att det som skrivs i tidningarna som vanligt främst handlar om att sälja tidningar.
Urgamla matvanor baseras normalt på ett mycket rörligt liv. Idag lever väldigt få människor ett lika rörligt liv som vi gjorde fram till att Sverige började urbainseras och vardagen började mekaniseras och automatiseras. Generellt behöver vi en energifattigare kost idag än för 50 år sedan.

Men som du vet är det nästan tvärtom. Vi omges av energi i form av snabbmat, alla sorters god glass, godis, choklad i alla dess former samt för den äldre delen av befolkningen allt mer alkohol.

Resultatet blir att medelvikten på oss svenskar går upp. Ska man se USA som ett föregångsland, ser det inte så ljust ut. Där gör den energirika kosten att man kan se kärlförändringar på tonåringar! Kärlförändringar som med tiden kan ge blodproppar och blödningar, eller stroke som det heter idag. Vanligtvis har riskgruppen legat hos personer som är 50+, men med dagens energiintag kryper risken ner rejält i åldrarna.

Oavsett vilken form av energi du äter, ska du bara få i dig ca 2000 kalorier per dygn. Normalt sett fördelas energiintaget mellan kolhydrater, fett och protein. De kostråd vi vuxit upp med, den s.k. tallriksmodellen ger ca 50% kolhydrater(kcal). 30 % fett och 20 % protein

1g kolydrater och 1 g protein innehåller ca 4 Kcal och fett ca 9 kcal.

En vettig diet bör innehålla en mindre mängd kalorier än det normala intaget och sannolikt är det vettigt att fördela intaget på alla tre energiformerna.

Den bästa dieten är att ha koll på sitt kaloriintag i kombination med motion. Sedan tror jag att kroppen mår bäst av en kombinerad kost där vi får i oss lämpliga mängder av de tre energislagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar