Leta i den här bloggen

söndag 29 december 2013

Hobbitens hemliga vapen: D-vitamin

Ni som följer den här bloggen har tidigare läst om teorin varför människor har olika hudfärg och kopplingen till D-vitamin. Här kommer en annan intressant teori kring D-vitamin.

Sund kost och mycket dagsljus är Bilbos hemliga vapen mot troll, vättar, drakar och Gollum. D-vitamin skiljer onda från goda i Tolkiens Midgård, enligt en ny studie i tidskriften The Medical Journal of Australia.
                                  

Åt du mycket av laxen och sillen på julbordet? Fet fisk och solljus är nämligen de viktigaste källorna till vitamin D, och så här års står solen för lågt för att kunna ge några större bidrag. Och att få i sig tillräckligt med D-vitamin kan vara viktigare än du tror.


I J R R Tolkiens värld Midgård verkar D-vitaminintaget i alla fall vara livsavgörande. Det skiljer onda från goda och segrarna från förlorarna. Det menar Nicholas Hopkinson vid Royal Brompton-sjukhuset i London och hans son Joseph i en artikel i julnumret av tidskriften The Medical Journal of Australia.

Källa: DN samt Medical Journal of Australia

måndag 23 december 2013

USA och Kina, utlandsskuld till konsumtion

USAs utlandsskuld är i mångas ögon enorm. Minst lika stor som deras totala BNP; ca 17 000 miljared Dollar. Av detta är man skyldig Japan ca 1200 miljarder Dollar och Kina lika mycket.

Kina har och en positiv handelsbalans. Enkelt uttryckt så kommer det in mer pengar än det går ut ur landet.  Överskottet från exporten kan Kina använda till egna investeringar, men också att låna ut till bl.a. USA. USA har en negativ handelsbalans och måste i princip låna pengar för investeringar och konsumtion.

Även om det inte är ett fullständigt samband mellan pengarna som Kina lånar ut till USA och hur de används, kan man enkelt säga att USA lånar pengar av Kina för att finansiera sin import av varor därifrån. Överskottet som Kina tjänar på sin export till USA kan de sedan låna ut till dem.

Naturligtvis är systemet långt mer komplext än ovan, men sambandet är ändå klart.
Fiffigt

fredag 20 december 2013

Dags att binda räntan?

2013-08-21 skrev aftonbladet detta. Hur många blev lurade att binda sin ränta tro?

”Räkna med högre ränta framöver”

Annika Creutzer: Räntesänkningarnas tid är över

Varje vecka kan du läsa Annika Creutzers krönikor på Aftonbladet Min Ekonomi. Foto: Börje Thuresson
De långa räntorna rör sig uppåt och räntesänkningarnas tid kan vara förbi. I höst kan mycket hända med våra boräntor. Det gör att vi kan behöva ompröva den gamla sanningen om att rörlig boränta alltid lönar sig bäst.

Eller DI från juni 2012

Proffsen: Dags att binda räntan

Uppdaterad 2012-06-05 12:33. Publicerad 2012-06-04 14:55

Eurokrisen har pressat de långa räntorna till historiskt låga nivåer. Nu öppnar flera experter för att det är läge att binda boräntan.
I bolånebutiken lyser prislapparna rött på de bundna bolånen: I dag är det i regel billigare att binda sitt lån på 1 till 3, ibland 5 års, sikt än att välja rörlig ränta. Hos Swedbank betalar man exempelvis 0,30 procentenheter mer för ett rörligt lån än ett lån som är bundet på 3 år.

onsdag 18 december 2013

Ta in julgranen rätt!

Oj vad många intressanta tips det finns på nätet om hur man gör när man tar in granen för att få den att stå så länge som möjligt.


Gör så här: Skär ett nytt rakt snitt i rotänden på granen. Som ni säkert vet dricker granen vatten med de yttrersta årsringarna samt i viss utsträckning även barken, så det ska vara ett färskt snitt och oskadad bark runt hela rotsnittet. Sedan är det vatten som gäller och den dricker mycket de första dagarna. Så länge den har vatten och inte kådar igen i botten kan den i princip stå hur länge som helst.


En sockerbit i vattnet? Tror inte det hjälper. Socker skapar granen i barren med hjälp av solljuset, men för traditionens skull kan man ju göra det ändå. Snarare skulle man mosa en vitamintablett med mycket mineraler och lägga i vattnet, men det är nog onödigt också.


Hej