Leta i den här bloggen

måndag 7 november 2011

Kort skalle ger starka käftar. Politiker? nej björn!

Bilden nedan är inte från skallarna från the Blue Man Groups förfäder, utan resultatet av att ha analyserat ett antal förhistoriska och nu levande björnars styrka i bettet.

Genom traditionell hållfasthetsanalys har man kunnat uppmäta vilken björnsort som har det effektivaste/starkaste bettet. Av nu levande björnar är det Jättepandan(längst ner till vänster i bilden) som har det starkaste bettet. Överraskande att ett djur som lever på grönsaker utvecklat otroligt starka käkar. Svaret är att bambu är väldigt tungjobbat.




Längst upp i bilden finns en animerad bild av den afrikanska jättebjörnen som levde för ca 5 miljoner år sedan i afrika. Den hade enormt starka käkar och det behövdes säkert för den som käkar väldigt stora djur såsom elefant, noshörning etc.

Ju mer rött i bilden, desto klenare bett, Ett av de klenare har nu levande isbjörn(längst ner till höger). Den anses ha så klena käkar för att de mest är till för att hålla fast, döda och sedan äta den relativt lättätna sälen. Här krävs inga benknäckartalanger..

tisdag 1 november 2011

Fåglar med onomatopoetiska namn!

Hej!

Onomatopoetikon av grekiskans ὀνοματοποιία (ὄνομα är "namn" och ποιέω är "jag gör"), är ett begrepp inom lingvistik, retorik och poesi som beskriver ett ord som är ljudhärmande eller av ljudhärmande ursprung. Exempel på detta är "bom", "prassla", "krasch", "sörpla", "slafsa", "pang" och "prutt". Ordet har med andra ord inget med poesi att göra

Har du tänkt på att några av våra fåglar i Sverige har fått namn efter hur de låter?
Här är en kort lista som du gärna får komlettera:
Orre
Tjäder


Ripa
Järpe
Kråka
Korp

Hej