Leta i den här bloggen

onsdag 22 augusti 2012

Varför heter det Cappuccino?

Ordet "cappuccino" kommer av italienskans cappuccio, "kapuschong", "huva", med särskild hänvisning till den bruna färgen på kapucinermunkarnas huva.Cappuccino är gjord på lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum och är ursprungligen en frukostdryck i hemlandet Italien


Cappuccino Scuro (mörk på italienska) är en starkare variant av cappuccino och är nästintill en blandning mellan caffè macchiato och cappuccino, chiaro som betyder ljus är en cappuccino med mer mjölk och mindre caffè. Cappuccino freddo är en cappuccino med is. Om man beställer cappuccino con panna får man en cappuccino med vispgrädde.

I Italien är Kaffe med mjölk frukost
Så är det bara. Älskar du cappucino kan du få problem. Om du nu tvunget måste ha mjölk i kaffet får det vara på morgonen, före kl 10, och gärna till bords. Redan klockan 11 kommer de att höja ögonbrynen om du beställer en cappuccino.

Café Latte innehåller också mjölk,
ganska mycket till och med. Följaktligen får du vara så snäll och dricka din latte före kl 10 på morgonen.

Macchiato är en espresso med lite varm mjölk.
Och det knasiga är att den kan du av någon anledning dricka när som helst på dagen, trots att den innehåller mjölk. Vem har sagt att man måste vara konsekvent? Berlusconi har ju kunnat regera landet..

Drick espresson i två klunkar
Under dagen dricker man espresso när man vill, gärna ofta. Espresson serveras i en liten kopp och ska drickas med två klunkar, gärna på stående fot om du ska se riktigt cool ut. I Italien serverar man inte dubbel espresso som hemma i Sverige. Här dricker man ”un caffé”, men oftare istället. Tänk på att på kvällen, vid middagen, ska du dricka kaffet allra sist. Du ska alltså inte envisas med att få in kaffet till desserten. Kaffet ska du dricka efter desserten. I Italien är ”un caffé” punkten efter en god måltid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar