Leta i den här bloggen

tisdag 28 juni 2011

Näringen sitter INTE i potatisskalen

Det är så festligt att höra på diskussioner kring matborden om vad som är nyttigt och inte. I USA är den förhärskande sanningen att det mesta av näringen i potatis sitter i skalet. Då är det väl märkligt att inte skalet utgör mer av potatisen än bara några få procent av vikten? Potatis är ju som lökar, nötter och frön, en energirdepå för nästa års planta. Skinnet eller för den delen skalen, är mekaniska och i vissa fall kemiska skydd för intrång, föruttnelse etc., inte en energi- eller näringsreserv i sig.


Visst finns det näringsämnen och energi i skalen också, men i proportion till hur mycket energi och näring det finns i själva potatisen, löken eller nöten, är det i princip försumbart.

Visst kan man äta olika former av skal, men med dagens effektiva jordbruk och bekämpningsmedel i transportkedjan,  kan det vara säkrast att tvätta eller skrubba NOGA!

Hej

2 kommentarer:

  1. Det där gamla påståendet kommer nog från lata föräldrar som inte orkar skala potatisen. Det finns fler härliga "sanningar" som nog har det ursprunget. att man inte får bada direkt efter maten för då kan man få kramp t.ex, den myten är ett solklart fall av föräldrar som vill ha lite lugn och ro efter maten, dricka kaffe utan att behöva ha koll på badande barn. Eller?

    SvaraRadera
  2. Naturligtvis är det så med badandet. För att inte tala om varför muslimer inte får äta fläsk. Det blir ju skämt otroligt fort och passar dåligt som föda i de varmare länderna. Smart

    SvaraRadera